top of page

Van gastvrouw tot schilder.


Toen we aankwamen eind april wist ik dat er een behoorlijke klus op me zat te wachten... Het schilderen van de luiken. Dus van gastvrouw voor de gîte gaan we over naar schilder.


100% zeker weten doe ik het niet maar het leek of dat er interieur verf zat in plaats van exterieur verf. De meeste luiken hangen op het zuiden, en met de felle zon hier maakt dat het hout snel lijdt. Kortom, de status van de luiken waren niet best.


Aangezien ik deze klus niet over 2 jaar over wil doen heb ik eerst gekeken welke materialen er nodig zijn. Na enig research heb ik besloten de verf in Nederland te halen. De kwaliteit van de verf in Frankrijk is minder goed (zo is mij meerdere malen verteld) en dat terwijl de weersomstandigheden (voornamelijk de felle zon) vragen om extra aandacht. Dus toen ik in juni in Nederland was ben ik met ruim 15 liter verf in de kofferbak terug gekomen.


Niet dat ik al eerder iets van kozijnen of houtwerk heb geschilderd maar gelukkig hebben we Youtube en google waar je veel informatie vandaan kunt halen. Dus eerst gekeken wat de stappen zijn. Daar gaan we;


Ontvetten, afplakken, schuren (P80/120), grondverven (Sikkens Primer), schuren (P 180/240), ontvetten, 2e laag grondverf (Sikkens Primer Extra), schuren (P400), ontvetten, lakken (Sikkens XD High Gloss).


Oef als ik dit nu zelf zo op een rijtje zie snap ik waar al die uurtjes in zijn gaan zitten. Je begrijpt, er zijn heel wat liters sop, meters afplaktape en schuurpapier, kwasten verf doorheen gegaan.

Omdat er gasten in de gîte zaten ben ik begonnen met de luiken die er het slechtst aan toe waren. Per twee, onder een afdak zodat ik in de schaduw sta. Het was tijdens het schilderen namelijk 35+ graden. Daar gaan we aan het schuren. Dit was eigenlijk nog het meeste werk, het duurt wel even voordat de verf er af is. Al komt dat mede doordat ik voornamelijk met de hand schuur. Ben nog niet zo handig met het schuurmachine en ook vanwege de herrie gebruik ik deze alleen als de gasten er niet zijn. Het verven doe ik in de garage omdat ik anders bang ben dat er te veel vliegjes en stof op komen.


Omdat de luiken op schragen liggen moet ik steeds wachten totdat ze droog zijn voordat de achterkant geschilderd kan worden. Maar als de ene ligt te drogen, wordt de andere geschuurd. Daardoor zijn we een week of 2 verder voordat het eerste stel klaar is. Tegen de tijd dat de eerste luiken klaar waren, hadden we geen gasten meer in de gîte. Toen kon ik het terras van de gîte gebruiken. Hierdoor werd het meer lopende band werk en kon ik vier grote luiken en wel 10 kleine luiken tegelijk schilderen en ging het iets sneller. Ook het feit dat de kinderen weer naar school zijn en af en toe mee helpen maakt dat het iets sneller gaat. Al moet ik zeggen na 6 grote luiken (tot 3 meter hoog) en 16 kleinere was ik er wel even klaar mee.


Maar toen was ik nog niet klaar… De voordeur kon namelijk ook nog een schilderbeurtje gebruiken.

Even uitrusten, zin maken en daar gaan we weer. Wat veel scheelde is dat deze maar aan 1 kant geschilderd hoefde te worden en er minder afplak werk is. Gelukkig is het nog mooi weer dus droogt het snel.


Al met al ben ik erg blij met het resultaat (je ziet op de foto goed wat wel en niet (het midden luik) is gedaan) én dat het alleen de luiken zijn en niet ook nog eens de kozijnen. Daarnaast hopen dat Sikkens hun belofte waar maakt en ik pas over 8-10 jaar weer aan de beurt ben… Al denk ik dat het dan wel uitbesteed gaat worden :) .

201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page