top of page

Vakantie in de Lot-et-Garonne

Het is vakantietijd dus dacht, dit is een mooi moment om wat over de regio te vertellen.


Als ik de vraag krijg ‘waar wonen jullie?’ Is mijn reactie ‘Saint-Laurent, tussen Bordeaux en Toulouse, langs de A62’.

Zeg je Lot-et-Garonne weten maar weinig mensen waar het ligt.

Het is gelegen in de regio Nouvelle-Aquitaine, in Guyenne, op de rechteroever van de Garonne, en in Gascogne op de linkeroever. De naam komt van twee rivieren: de Lot en de Garonne.

Zie je op een kenteken ‘47’ dan komt diegene uit de Lot-et-Garonne.


Zelf waren we ook niet bekend met deze regio. Als Nederlanders zijnde ga je tenslotte of naar de Dordogne of naar Bordeaux in dit deel van Frankrijk, toch? Maar we zijn zeer positief verrast wat deze regio allemaal te bieden heeft.

Er is in de Lot-et-Garonne van alles te doen, voor jong en oud, sportief en minder sportief.


Hieronder enkele activiteiten en uitjes ter inspiratie.


Fietsen

Saint-Laurent ligt 3,5 kilometer van Canal de Garonne, een zeer bekende fietsroute. Deze route brengt je van de Bordeaux naar Toulouse. Vervolgens loopt het kanaal over in de Canal du Midi. Dit is het kanaal tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Doordat je naast het kanaal fietst, is dit redelijk vlak wat het voor alle fietsers haalbaar maakt. Weet je nog de 3 heren op leeftijd die deze route fietsten?


Hoeft het niet persé vlak te zijn, zijn er voldoende andere opties al moet je je er van bewust zijn dat ze in het Franse land niet zo’n mooie fietspaden hebben als in Nederland.


Wandelen

Wandelen kan natuurlijk overal. Heerlijk tussen de fruitgaarden, of wat uitdagender in de ‘bergen’ waarbij je leuke dorpjes tegen komt.


Wateractiviteiten

Er lopen verschillende wateren door Lot-et-Garonne. Natuurlijk de Lot en rivier de Garonne. Maar ook kleinere wateren als de Baïse.

Er zijn dan ook voldoende wateractiviteiten te doen.


Bij Lac du Moulineau in Damazan is het mogelijk te waterskiën. Je moet wel goed kunnen zwemmen want als je halverwege de baan valt, heb je een stukje terug te gaan.

Verder is het een recreatie plas met een klein ligstrand ( veelal grasvelden op een heuvel). Je kunt er in ieder geval heerlijk zwemmen. De toegang is gratis.


Vlakbij Casteljaloux ligt Lac de Clarens

Dit is een net strand waar je de auto vlakbij kunt parkeren. Er zijn speeltoestellen voor de kleintjes en (Franse) toiletten. Daarnaast zijn er andere activiteiten als een waterpark (met springkussens en parcoursen), waterfietsen, suppen en kanoën. Toegang tot het strand is € 2,50 voor volwassenen waarbij voor de overige activiteiten tarieven worden gehanteerd.


Naast Walygator zit Aqualand Agen. Veel spannende, grote, snelle en lange waterglijbanen voor veel waterpret.

Meer informatie is te vinden op www.aqualand.fr/agen

Op verschillende plaatsen is het mogelijk een mooie kano-tocht te maken.


Attracties

Er zijn een aantal mogelijkheden voor klimparcoursen.

Cap Cauderoue, Castel Adventure en Happy Forest zijn hier in de buurt. Vaak wordt het klimmen gecombineerd met andere activiteiten als midgetgolf, lasergamen, boogschieten en vele andere leuke dingen.


Walygator

Spannende achtbanen en lekker nat worden kan in Walygator (in Nederland en Belgie bekend als Walibi). Er zijn attracties voor groot en klein.

Aqualand Agen ligt ernaast en is te combineren met Walygator.


Bezienswaardigheden

Je bent er niet hele dagen mee kwijt maar we combineren deze leuke bezienswaardigheden waardoor we een aantal uur mee onder de pannen.


Clermont-Dessous

Clermont-Dessous is een klein plaatsje op 3,5km en biedt mooie uitzichten. Er is een kerk te bezichtigen.

Daarnaast heeft het 3 restaurantjes. Een pizzeria, pannenkoekenrestaurant en La Maison Bleue (Franse keuken en erg lekker)


Nicole

Als je vanuit Aiguillon komt rijden richting Tonneins zie je het uitkijkpunt Nicole al liggen. Op een hoogte van 168meter staat namelijk een 18 meter groot wit monument. Je hebt hier 360 graden uitzicht. Volg ‘panorama Nicole’ op de D813 nadat je de Lot bent overgestoken.


Vianne, Lavardac, Damazan, Monflaquin

Dit zijn allen bastide dorpjes. Erg leuk om een keer te bezoeken. Het zijn plaatsjes met leuke binnenplaatsen en restaurantjes.


Prayssas

Je mag er wat slingerweggetjes voor door, maar dan, in één keer rij je Prayssas binnen. Een erg leuk en mooi plaatsje. Op zondagochtend is daar een markt(je).


Latour-Marliac

Een mooie waterlelietuin van 3 hectare met meer dan 300 verschillende soorten waterlelies, lotussen en waterplanten. Ze zijn hier maar wat trots op de geschiedenis van het park. Schilder Monet heeft hier namelijk zijn waterlelies besteld om de watertuin in Giverny aan te leggen. Deze tuin is terug te zien in een aantal van zijn schilderijen.

Voor de kinderen is er een speurtocht door het park.


Markten

Er zijn in bijna ieder dorp wel weekmarkten te vinden. Dit zijn de traditionele markten, dus niet allemaal van die snuisterijen. De Lot-et-Garonne is niet enorm toeristisch dus voor de markten met sieraden, kleding etc zul je meer naar de Dordogne moeten.


Heb je geen zin om iedere avond te koken en houdt je van gezelligheid? Dan ben je goed in onze regio. In de zomermaanden kun je daar iedere dag wel ergens naar een Marché Gourmand.

Dit is zoals je het vaak in de promotiefolders ziet, lange tafels in rijen waar mensen gezellig zitten te borrelen en te eten. Er is livemuziek en hoe later de avond, hoe meer er gedanst wordt.

Vergeet alleen niet je bord, bestek en tafelkleed mee te nemen. Anders kun je nog wel eens verrast worden.


Nu we het toch over eten en drinken hebben, we zitten hier ook in een wijn-regio. De wijnen van Buzet. Het is bij verschillende wijnboeren mogelijk om te gaan kijken en (zeker zo belangrijk) te proeven. Veel wijnboeren werken samen en zijn lid van de coöperatie. Zij verkopen hun wijnen op een gezamenlijke locatie, deze is te vinden in Buzet-sur-Baïse.


Foie gras

Voor de foie gras liefhebbers zijn er ganzenboerderijen te bezoeken. De grootste en bekendste in de regio is La Ferme de Ramon in Aiguillon. Hier laten ze je zien hoe het proces gaat om foie gras te maken. En natuurlijk is het ook hier mogelijk om te proeven.


Dieren knuffelen

Vlakbij is een boerderij met alpaca’s en angora geiten. Hier mag je ze voederen, knuffelen en wandelen.


Iets verder weg ligt de boerderij Le Chaudron Magique. Hier kun je onder andere de konijnen voeren, geiten melken en vervolgens kaas maken, brood bakken en vele andere activiteiten.


Wat nog meer?

Zoals je hebt kunnen lezen is er genoeg te doen in de regio waarbij nog lang niet alles is benoemd. In het kort zijn er nog veel meer activiteiten als vissen, natuur observatie punten, notenfabriek, gps-tochten, kastelen bezoeken en musea.


Kortom, je hoeft je niet te vervelen in de Lot-et-Garonne!

129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page