top of page

Notaris en de bank.Vorige week vertelde ik over het aankoopproces zoals wij het hebben doorlopen. Daar heb je een notaris bij nodig, en in ons geval ook een bank.


De notaris is geregeld door Sjoerd (de beste man die ons helpt in het aankoop- en financieringsproces). De notaris zit in Frankrijk en krijgen we in het gehele proces niet te zien omdat alles digitaal loopt. Voor identificatie wordt via AR24.fr gebruikt. Hierbij scan je je legitimatiebewijs is en 'scan' je vervolgens je gezicht. Dit wordt door hen geaccordeerd en de notaris 'weet' wie we zijn. Sjoerd zorgt ervoor dat de documenten voor ons ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Anders zouden we niet weten waar we voor tekenen.

Na de identificatie wordt de Compris de Vente op 24 januari digitaal getekend worden.


Tijdens ons verblijf eind februari hebben we de kennismaking met de bank. Credit Agricole moet het worden. CA is de Franse Rabobank. Op de afgesproken tijd stappen we de bank binnen. Een man zo groot als Bokito komt ons halen. Hij is zeer doelgericht en een naam of glaasje water zijn blijkbaar niet nodig. Met zijn beetje Engels en ons Frans komen we er. Hij wil ons identificeren en eigenlijk komt het er op neer dat ze zeker willen weten dat we geen Amerikaan en/of terroristen zijn. Hij heeft ons ingeschreven en worden buiten gezet met de mededeling; 'ik ga voor jullie aan de slag'.


De daaropvolgende weken is er contact met de directrice van onze locatie Madame D. en 'Bokito'. Hij krijgt een naam: Monsieur S. Toen er aan het licht kwam dat de overdrachtsdatum van het Nederlandse huis later was dan verwacht wisten zij ons de bevestiging te geven voor een na-financiering.

Er gebeurt ondertussen niet heel veel behalve dat ze iedere maand weer ons bankafschrift vertaald willen hebben en de boodschap 'we zijn er mee bezig'.


Dan komt een hectische week rond de verhuizing waarin we toch wel een paar stressmomentjes te pakken hadden...

- 13 april terwijl we druk bezig zijn met het inpakken van de spullen ontvangen we de documenten voor de notaris die ondertekend moeten worden.

Omdat alles digitaal gaat dienen we een volmacht te geven aan de notaris. De volmacht dient ondertekend te zijn met een gelegaliseerde handtekening. Uhhh een wat?! Dat wil zeggen dat de handtekening door de gemeente of notaris bevestigd wordt op echtheid met legitimatie. Bij de gemeente krijgen we voor 1 persoon een afspraak op 19 april, willen we met 2-en komen is de eerste mogelijkheid op 1mei (dat gaat hem niet worden als je op 26 april de overdracht hebt). We wisten op dat moment overigens niet dat een gelegaliseerde handtekening ook door de notaris gedaan kan worden.

- 15 april de verhuiswagen staat om 8.00uur voor de deur en alle spullen worden opgehaald aan de Bergdreef. 's Middags rijden we met z'n 4-en naar mijn ouders want we hebben alles net meegegeven aan de verhuizers.

- 16 april We gaan met mijn ouders, broer, schoonzus en nichtje een gezellig dagje naar de Efteling. Nog even met z'n allen op pad.

- 17 april Eerste Paasdag, 's ochtends paasontbijt en eieren zoeken. 's Middags heeft Kate een kinderfeestje in Breda dus rijden we naar mijn schoonouders in Moerdijk.

- 18 april Tweede Paasdag, met de gehele schoonfamilie paaseieren zoeken. We krijgen van hun een leuke mand met cadeautjes. Iedere zondag mogen we een pakje open maken. Het zijn dingen die we mogelijk kunnen gaan missen uit Nederland.

- 19 april In de ochtend Kate weggebracht, en gelijk door voor de eindronde in het huis aan de Berdreef. Om 9.30uur is de sleuteloverdracht en 20 minuten laten staan we weer 'homeless' buiten. Bart moet aan het werk en rijdt dus naar de Moerdijk, ik doe nog een bakkie bij een oud-collega en de laatste boodschapjes. Gelukkig was gemeente Breda zo lief om ons toch samen om 13.00 uur te ontvangen voor de gelegaliseerd handtekening. Daarna splitsen onze wegen voor een paar dagen (dachten we).


Het duurt gemiddeld 2 werkdagen om poststukken per koerier in Frankrijk te krijgen.

Dus wij gelijk na de gemeente documenten inscannen en opsturen. Echter las ik toen alles nog eens goed door en kwam er achter dat we iets waren vergeten. Helaas hebben we door alle drukte niet heel goed gelezen dat ALLE pagina's getekend moeten zijn. Dit hadden we dus niet gedaan. Bart slaapt in Moerdijk, ik in Bergeijk. Oké dan in de avond nog maar beide naar Tilburg dan is het ongeveer halverwege om alsnog alles te tekenen.

We hebben een poging gedaan bij UPS om het te versturen, netjes betaald met iDEAL maar ik kreeg geen verzendlabel. Nu hebben we de handtekeningen maar kan het nog niet verstuurd worden. Oké dan moet het gelijk de volgende dag maar weg. Al kan ik je vertellen dat Bart niet meer de gezelligste was ;).

- 20 april Nog geen verzendlabel ontvangen van UPS, dus maar eens bellen. Bleek dat ze al een hele tijd een storing hebben met iDEAL en ik dus ook geen verzendlabel ga krijgen. Ugh en waarom houden we deze optie dan wel aan op de website?! Dan ga ik wel naar de concurrent. Uiteindelijk is het natuurlijk gelukt maar het zou toch fijn zijn als alles dan in 1 keer werkt. Blijkbaar willen ze ons alvast laten wennen aan de Franse werkwijzen.

- 22 april We krijgen de bevestigingen van de notaris dat alle stukken in goede orde zijn ontvangen.

YES het is gelukt om alles op tijd daar te krijgen en de overdracht kan doorgaan!


Waar we in Nederland gewend waren aan de sleuteloverdracht op locatie bij de notaris. In een meestal poep chique locatie (je weet gelijk waar het geld naartoe gaat van die gepeperde rekening van ze). Voor ons was het dinsdag 26 april zover. De datum van de sleuteloverdracht. Om 14.00uur zou het plaats vinden. We zouden bericht krijgen als het was uitgevoerd door de notaris. Echter kregen we geen bericht. Om 16.00uur Sjoerd gebeld of dat alles wel goed ging? Hij er achteraan maar kon ze niet bereiken. Oké.... is het nu geregeld of niet? De volgende dag weer contact met Sjoerd, blijkt dat de notaris een storing had in het systeem waardoor we geen bevestiging hadden gekregen. Maar we zijn de trotse eigenaar van La Batisse!


Op 27 april (in Frankrijk is het dan geen feestdag) hebben we weer een afspraak bij de bank met Monsieur S. Er is blijkbaar al een rekening geopend want in Nederland is ondertussen een code binnen gekomen. Bij de afspraak wordt gecontroleerd of de juiste documenten binnen zijn. We hebben de Franse leveringsakte dus hij zou hier mee verder moeten kunnen (toch?). Er wordt nog een extra verzekering afgesloten die we nodig hadden en het bericht dat het met een week of 4 toch wel geregeld moet zijn.

Met dit rekeningnummer kunnen we verder, oa telefoon en internet regelen.


We dachten dat er gelijk bij het openen van de rekening een bankpas zou komen. Echter bleek dit niet zo te zijn en moest ik hiervoor terug naar de bank. Je hebt hier geen debet kaart en creditcard apart. Er is 1 bankpas en dat is gelijk een creditcard. Voordat ik hier achter was en het begreep in mijn houtje-touwtje Frans waren we een half uur verder maar we zijn er uit. De banken weten er hier goed aan te verdienen. We betalen zo'n € 30,- per maand voor 2 bankpassen. Maar we hebben ze!


We zijn weer bijna een maand verder na de afspraak van 27 april en vorige week kregen we het bericht 'ik bel jullie volgende week om een afspraak in te plannen'. Maar vandaag de dag hebben we niets meer gehoord. We gaan er morgen weer achteraan...320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page