top of page

Alleen met de kinderen op reis


Toen de plannen voor de emigratie zich begonnen te vormen, besefte ik me goed dat het niet altijd mogelijk zal zijn om met z’n vieren te reizen. Soms alleen, soms Bart alleen maar ook een van ons alleen met de kinderen. Al vrij snel was bekend dat ik deze zomer alleen met de kinderen naar Nederland zou gaan. Hier heb ik best wel reacties op gehad. Wow durf je dat? Wat knap! Hoe doe je dat? Daarom dacht ik, ik ga er over schrijven want natuurlijk zijn er een hoop variabelen waardoor het niet altijd gemakkelijk zal zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat het met een goede voorbereiding mogelijk is.

Deze maand was het zover. 1100 Kilometer met 2 kinderen van bijna 8 en 4 jaar. Wat heb ik dan gedaan aan voorbereiding?


Tolbadge

We hadden ‘m nog niet maar vanwege het gemak (geen creditcard nodig die je anders net achter in de kofferbak hebt gestopt), veiligheid (’s nachts stoppen bij de tolpoortjes en raam open gaf me niet zo’n veilig gevoel, terwijl ik alleen met de kinderen ben) en voorkomen dat de kinderen wakker worden (raampje open, piepjes van de auto omdat je toch wel erg dicht langs de muurtjes moet bij de tolpoortjes en het gerommel omdat je toch die creditcard weer aan het zoeken bent). Kortom voor die paar euro extra ga ik niet moeilijk doen.


Telefoon + houder

Tenzij je een nieuw navigatiesysteem hebt die traffic management control heeft is het handig ervoor te zorgen dat je een telefoonhouder hebt. Zelf vind ik het fijn om Google te gebruiken zodat ik tijdig eventueel kan wijzigen mocht er file staan. Daarnaast kun je handsfree bellen. Zeker als je verder moet rijden is het goed de oplader al voor in de auto te hebben, of je telefoon gelijk op te laden.


Entertainment

Je kunt natuurlijk een hele zak voor kleine cadeautjes maken waarbij ze ieder uur of iedere X aantal kilometer een pakje mogen openen, maar deze keer heb ik de kinderen zelf hun rugzak in laten pakken waarmee ze onderweg wilden spelen. Oké eerlijk, ik heb er een paar keer op ingegrepen (alleen maar knuffels houdt ze niet zo lang bezig en stiften die bij minimale druk al doordrukken leken me niet zo’n goed plan). Uiteindelijk zaten in de rugzakjes vakantie-doe-boeken, pop-it, 2 knuffels per kind en nog een paar kleine prullaria.


En niet te vergeten de TABLETS! Totaal niet pedagogisch verantwoord maar soms moet je het je niet lastiger maken dan nodig is.

Om te beginnen; zorg ervoor dat de filmpjes die ze willen kijken al gedownload zijn. Niets zo irritant als je er in de auto achter komt dat de kinderen geen filmpjes kunnen kijken omdat er niets gedownload is.

Zelf maken wij gebruik van Familylink. Hierbij hebben de kinderen een tijdlimiet en bedtijd per dag. Deze niet vergeten uit te schakelen (wat maakt mij het uit als de kinderen 4 uur tablet kijken op een reis van 12 uur, als ze maar stil zijn…)

Zorg voor vertrek dat de tablet(s) zijn opgeladen. Ja, je kunt ze opladen in de auto, maar dit gaat niet zo snel en als de tablet leeg is en heb je kans dat deze toch gaat uit is.


Bepaal je stop momenten vooraf

Normaliter ben ik het liefst zo snel mogelijk op plaats van bestemming en als ik niet oplet trek ik zeker het eerste stuk gerust 4,5 uur in één keer door. Omdat ik nu geen back-up had heb ik van tevoren mijn stops al bepaald. Allemaal op ongeveer 3 - 3,5 uur rijden. Hierbij opgezocht waar er speeltuintjes zijn voor de kinderen. Zelf rijden we diesel waardoor ik niet onderweg hoefde te tanken maar anders zou je ook kunnen kijken waar de aantrekkelijkste brandstofprijzen zijn.


Autocheck

Voordat je een verdere afstand gaat rijden is het altijd verstandig om je auto een klein onderhoud te geven, of even bij de garage. Check in ieder geval de olie, banden, koel- en ruitenvloeistof.

Zelf vind ik het prettig om de auto vol getankt te hebben dus dat heb ik dan ook gedaan.


Eten en drinken

Het is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen maar had op de achterbank een koelbox tussen de kinderen in gezet. Zo konden ze beide bij hun eten en drinken zonder dat ik ze hoefde te helpen.

De dag voor vertrek had alvast flesjes met drinken in de vriezer gezet. Zo had ik gelijk koelelementen.

Als een echte Hollander zorgde ik voor gesmeerde broodjes. Beide een zakje met hun naam erop zodat er niet over geruzied kan worden. Daarnaast ieder een eigen extra fles drinken (de flesjes uit de vriezer zijn in het begin nog bevroren dus het is handig om wat extra’s mee te nemen) binnen handbereik.


Kies moment van vertrek

Geloof dat niemand graag in de file staat. Kies daarom een moment uit waarop je files kunt vermijden. Vertrek je op een ‘zwarte zaterdag’ naar het zuiden van Frankrijk via de route de soleil, dan weet je zeker dat je vast komt te staan. Dit terwijl je op zondag relatief weinig files hebt. Zelf vind ik het niet erg om een deel in de nacht te rijden. ’s Avonds laat vertrekken en de hele nacht door werkt niet zo goed voor mij. Zelf ga ik rond 19.00/ 20.00uur naar bed en zet m’n wekker rond 1.30 uur. Ik slaap dan niet gelijk maar rust wel vast uit en heb dan toch een uur of 5 kunnen slapen. Rond 2.00uur kan ik dan vertrekken. Zo ben ik vanuit Nederland rond 6.00uur bij Parijs en vanuit Frankrijk na de ochtendspits en dan is het goed te doen (zeker op zondag).


Goed uitrusten

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is, is dat je goed bent uitgerust voordat je gaat. Als je vermoeid vertrekt zal de reis je veel zwaarder vallen. Uitrusten zit niet alleen in de hoeveelheid slaap in de nacht ervoor maar ook in de daar voor gaande dagen. Zorg dat dingen die je bang bent om te vergeten, opschrijft. Een lijstje voor de laatste dingen die je op moment van vertrek niet moet vergeten, helpt je beter te rusten.


Daar gaan we!

Nu ik zo m’n bovenstaande tekst lees denk ik oef dat was toch best wat voorbereiding!

Maar als het hierdoor voortaan loopt zoals het me de afgelopen keren is gegaan loont het 😊

Heel misschien hielp het hierbij dat ik een duidelijk afspraak had gemaakt met ze; als er binnen 2 uur gedonder is draai ik om en gaan we niet naar Nederland. En als jullie dit beide reizen goed doen kunnen we vaker met z’n 3-en naar Nederland.


Zondag 31 juli was het zo ver. Om 1.30uur werd ik wakker en ben er toen maar gelijk uit gegaan. Bart heeft me geholpen met de kinderen en de broodjes smeren en om 2.30uur waren we weg. De kinderen hebben er zin in en blijven gezellig kletsen. Onderweg valt het me op dat het vooral op de route naar het zuiden (voor mij het tegenliggend verkeer) nog best druk is op de weg. De eerste stop is nog in het donker. Het was te verwachten maar de kinderen sliepen dus heb ze wakker gemaakt. Heel bewust ben ik niet doorgereden omdat ik bang was anders er later de prijs voor te betalen. Omdat het nog donker was hadden de dames geen zin om te spelen dus reden we al vrij snel door. De volgende stop die ik had uitgezocht zat in een grote verbouwing waardoor de speeltuin gesloten was. Erg jammer maar op de vraag of ze dan nog wat wilden rondrennen kwam alleen de reactie; nee hoor, rijd maar door.

Dus daar gingen we weer. In 30 minuten waren we door Parijs heen dus dat was netjes. Op nog 150 kilometer te gaan in België de laatste stop gehad. Om 13.30 uur kwamen we aan in Bergeijk. In 11 uur tijd 1100 kilometer is dan ook wel echt heel netjes. Geloof niet dat het nog een keer beter zal gaan. De kinderen hebben het ook super goed gedaan! Geen geklier onderweg en Kate hielp Emma netjes als ze niet goed bij het nodige kon.

Dit gaf goede moed voor de terugweg.


Eigenlijk wilde ik die zaterdagnacht gaan rijden. Maar toen ik zag hoeveel verkeer er op de terugweg was heb ik besloten om een dag later te gaan. En een dagje langer bij pap en mam is altijd gezellig. Ook nu weer alles goed voorbereid. De stops bepaald, tablets in de oplader, auto getankt (zelfs nog heel lief door papa gewassen), ingeladen zo ver mogelijk en het drinken staat koud.

Op tijd naar bed en rond 1.00 uur was ik wakker en ben ik er uit gegaan. Aankleden, broodjes smeren, fruitjes maken en m’n ouders plus de kinderen wakker gemaakt. Om 2.00uur reden we weg.

Voor Parijs bij Vémars de eerste stop, dit was om goed 5.30 uur. Het is rustig onderweg maar je merkt dat het vakantie is en er toch meer verkeer is. Parijs zijn we vervolgens zo door maar merk dat ik niet zo geconcentreerd ben dus neem ik een extra pauze. Even in de auto zitten met de ogen dicht. Het was maar 5 minuutjes maar had het idee dat het hielp. Gelijk nog een extra plasronde en weer door. Wel de geplande stopplaats bij Poitiers aangehouden. Hier konden de kinderen spelen zodat ze hun energie kwijt konden raken.


Het gaat goed onderweg. Op de heenweg ben ik helemaal over de A10 gereden. Op de terugweg naar ik na Poitiers de N10 via Angoulême. Het scheelt in reistijd maar 10 minuten maar de tolkosten zijn dan ongeveer € 20,- minder. Het is zeker geen vervelende route om te rijden en ik voel me goed dus waarom niet. Bij Bordeaux is er wat vertraging, daarom aan het einde van de N10 een stop gemaakt zodat ik fris en fruitig de file in kan rijden.


Na nog geen 12 uur rijden parkeer ik om 14.00uur de auto bij ons op de oprit. Ook nu is het goed gegaan. De kinderen hebben het op de terugweg ook SUPER goed gedaan! Zowel heen- als terugweg geen tablet aan gehad in het donker (vind ik te fel voor de ogen, én het was een duidelijke graadmeter voor ze, het moet echt licht zijn). Geen gesteggel met elkaar en wisten elkaar goed te helpen als de ander er niet uit kwam.


Kortom, voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar om alleen met de kinderen deze reis te maken!

199 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


bottom of page