top of page

Op restaurants verkenning


Al voordat we hier gingen wonen hadden we een paar restaurants getest in de omgeving. Het zit namelijk in de Franse cultuur om uit eten te gaan. Niet alleen voor diner maar juist voor de lunch. Hier hebben wij zelf geen problemen mee, daarentegen onze kinderen helaas des te meer. Niet omdat ze niet graag uit eten willen gaan, maar ze lusten gewoon bijna niets. Dat de kinderen niet zo’n goede eters zijn kunnen we ze niet heel erg kwalijk nemen want zelf waren wij beide ook hele slechte eters toen we jong waren. Dit is bij ons goed gekomen, dus we maken hier ons niet te veel zorgen over. Maar dat let ons niet en we gaan dan ook (ik kan denk ik wel zeggen) regelmatig.


Waar we in Nederland in het weekend met z’n tweetjes gingen, gaan we nu door de week als de kinderen naar school zijn. Hoeven we geen rekening te houden met wat de dames allemaal niet lusten en hebben we toch even de quality time samen.


Hieronder vertel ik meer over de leukste restaurants die we tot nu toe hebben ontdekt.


Le Bistrot de Garonne - Saint-Laurent

Splinter nieuw maar waarom dan toch als eerste? Omdat dit de enige plek in het dorp (van zo’n 500 inwoners) is waar je kunt uiteten. Toen we hier net kwamen wonen was het een vervallen bistro. Er was een bar, een rek voor de mini-supermarkt, een bak voor het brood en wat tafeltjes. Dat was het. Afgelopen 8 maanden ( ja bijna net zo lang als we hier wonen) hebben ze flink verbouwd, eerst het restaurantgedeelte en daarna de bar. Nu is het een super leuke bistro! Zoals het nu is ingedeeld is er ruimte voor 28 personen maar dat is denk ik ook voldoende voor hier. Maar je zult denken, en het eten dan?


We hebben de keuken gelijk geprobeerd en moet zeggen, ik ben zeer positief verrast! Er is een menu de jour van 3 gangen voor € 15,-. Bij iedere gang kun je kiezen uit 2 opties. We hebben het bij 2 gangen gehouden en dat was meer dan genoeg want nog een extra gang hadden we absoluut niet op gekund.


Ik had zelf gekozen voor de risotto met vis en Bart voor de gepaneerde kip met zelfgemaakte aardappel kroketjes. Als toetje had ik chocoladetaart met fruit en Bart koos de geroosterde appel.

Voor 2 gangen betaal je € 13,- en kies je alleen hoofdgerecht is het €10,-.


We hebben echt heerlijk gegeten er was niets op- of aan te merken, hooguit dat het allemaal wat veel was maar dat is nooit verkeerd. Ik verwacht in ieder geval dat we hier nog regelmatig te vinden zijn.


Café restaurant De La Paix – Bruch

De formule van De La Paix is heel simpel, eten wat de pot schaft! Mijn schoonouders gingen ons al voor en zij hadden er heerlijk gegeten dus ja dan kunnen wij niet achter blijven. Het is van de zomer geweest dat we hier gingen eten. Begonnen met meloen en ham. Je pakt van de schaal zoveel je lust en zo gaat het eigenlijk met alles. De soep kwam in een grote kom met lepel, je schept zelf op. Het hoofdgerecht wordt uitgeserveerd en vervolgens komt er nog een dessert. Voor de liefhebbers is er nog een kaasplankje met koffie of thee na. We zaten vooral tussen de lokale werklui en ik weet dat ik wat minder calorieën op een dag verbrand dan hen maar weet niet hoe ze het allemaal weg kregen. Het was prima eten, geen culinaire hoogstand maar gewoon wat moeders ook kookt. Je mag vind ik ook niet meer verwachten, aangezien je maar € 14,- betaald voor het hele menu.


Restaurant Le Temps de Vivre – Saint-Hilaire-de-Lusignan

Le Temps de Vivre is een restaurant waar we graag komen. Het ontvangst is vriendelijk en het eten smaakt iedere keer weer. Voor de kinderen is er een klein speeltuintje en bij mooi weer kun je buiten op het terras zitten. Er is door de week een menu de jour van 2 gangen met keuze uit vlees of vis en bij het dessert meestal 2 opties en drinken en koffie na voor € 18,-. Al krijg je altijd een amuse vooraf. In het weekend is er een uitgebreider menu. De amuses vooraf zijn uitgebreider en de ‘plat’ is net iets ‘meer’ en met de desserts pakken ze wat groter uit. Het menu is dan € 35,-. Mijn neefje van 7 komt binnenkort weer en het zou me niets verbazen als we hier belanden als hij mag kiezen.


L’Atypik “Chez les Filles” - Vianne

De favoriet van onze andere neef van 10 jaar is L’Atypik. Hij heeft er toen gekozen voor de hamburger en geloof me, het was een behoorlijke burger maar zijn bord was helemaal leeg! En als ik mijn schoonzus mag geloven wordt nu ongeveer iedere burger vergeleken met deze maar hij is nog niet overtroffen.

L’Atypik is zeer toegankelijk voor gezinnen. Er is naast de keuze uit Menu du Jour (€17,-), Menu Gourmand (€ 29,-) en Menu Dégustion (€ 34,-) ook een reguliere kaart met daarbij kindermenu’s. Let op met wat je als aperitief besteld want bij de menu du jour krijg je er al 1/4L wijn bij.

Het restaurant ligt in Vianne wat een leuk bastide plaatsje is. In de zomer zit je er heerlijk op het dorpsplein. Hier komt een divers publiek. Wat het grote voordeel is hier, je kunt er tot 15.00uur lunchen wat redelijk uniek is voor de Fransen. Doordat het meer zitplaatsen heeft is hier vaak nog plaats als het bij de rest vol is 😊. De combinatie van het lekkere eten, toegankelijk voor minder goede eters en de sfeer maakt dat we hier vaker komen.


La Maison Bleue – Clermont-Dessous

De locatie van dit restaurant alleen al is het bezoeken waard. Clermont-Dessous is een lief klein plaatsje waar je je in het echte Frankrijk waant. Er zijn bijna net zo veel restaurants als huizen en niet te vergeten het Chateau waar je al van verre op kijkt. Er is een pizzeria, pannenkoeken-restaurant en La Maison Bleue. Een kleinschalig restaurant waar je heerlijk kunt eten. Met mooi weer kun je op het terras plaats nemen en dat is met zo’n schitterend uitzicht geen straf! Binnen zit je in een gezellige sfeer bij de openhaard of in de knusse eetzaal. Het restaurant wordt door Elodie (gastvrouw) en Jonas (kok) gerund.

Het eten is iedere keer net iets anders dan ik vooraf verwachtte bij het zien van de kaart, maar ik wordt nooit teleurgesteld! Het wordt met liefde en aandacht bereidt en dat proef je. Ze hebben er 3 verschillende dagmenu’s, menu de jour complet (lunch) € 19,-, menu La Maison Bleue (lunch/diner) € 29,-, menu Chemin de Ronde (lunch/diner) 5-gangen voor € 40,- en op zondag is er een menu voor € 27,- . Er is altijd een amuse vooraf en ze schenken er lekkere wijnen.

Het enige nadeel, ze zijn alleen donderdag tot en met zaterdag open voor lunch en diner en op zondag voor alleen lunch. Reserveren is soms een uitdaging, maar heb je een plaatsje bemachtigd dan is het zeker de moeite waard!


Le Moulin des saveurs – Barbaste

De molen van smaken in Barbaste is afgelopen zomer ontdekt door Bart en zijn zus en onlangs heb ik hier met Bart mogen eten. Bart was de vorige keer al zeer enthousiast en moet zeggen, ik snap het wel. Als je aan komt blijf je, of je wilt of niet, even staan om om je heen te kijken. Het restaurant ligt tegenover de molen van Tours die aan het water La Gélise ligt.

Ze gebruiken er lokale producten van het seizoen en weten authentieke en smakelijke gerechten te bieden. Er worden 3 verschillende menu’s aangeboden, allen 3 gangen al krijg je vooraf 2 ‘amuses’ aangeboden. De prijzen lopen uiteen van € 23,50 tot € 36,50. De kwaliteit van het eten is echt goed en je zult niet twijfelen of je er nog eens terug moet komen.Bovenstaande restaurants zijn de toppers voor nu voor ons. Wil niet zeggen dat er niet heel veel meer goede restaurants zijn in de omgeving want we hebben nog lang niet alles gehad.

Waar we ons alleen iedere keer weer over verbazen… Hoe doen ze dat toch? Zo’n goede kwaliteit eten voor zo’n lage prijs. Zie je het al voor je dat je in Nederland een 3-gangen menu achter de kiezen hebt van echt goede kwaliteit voor onder de € 20,-? Ik kan je vertellen, dat heb ik al lang niet meer meegemaakt. Waarschijnlijk houden ze de prijs bewust laag omdat men het anders niet meer kan betalen. Maar ik zeg je, hier een restaurant runnen is ontzettend hard werken wat je met veel liefde en passie moet doen want er zullen maar weinig zijn die er echt rijk van worden. En heel eerlijk… wij blijven hier volop van genieten!

298 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Najaar 2023

Comments


bottom of page