top of page

En route...


Degene die al eerder in Frankrijk zijn geweest herkennen het vast wel; je rijdt ergens en ziet iets leuks onderweg aangegeven staan en dan blijkt het nog meer dan een half uur rijden zijn. Of je ziet een bord met je afslag op de snelweg waardoor je denkt er bijna te zijn wat vervolgens zo'n 15 kilometer later pas blijkt te zijn.

Ik heb er me in ieder geval al regelmatig over verbaasd.

De Fransen zijn enorm trots op hun cultureel erfgoed. Je ziet hier daarom alles zo mooi aangegeven staan naast de snelweg op de bruine borden. Of het gaat om kastelen, dorpen of natuur, ze wijzen je op alle bezienswaardigheden in de buurt.

Wat ze er niet bij vertellen is dat het dan nog steeds meer dan 40 kilometer rijden is voor je er werkelijk bent.


Gewoon even iets om te vergelijken;

- Disneylans Parijs staat als je via de A1 Parijs binnen komt 42km van te voren aangegeven, TOP! Rijd je vanuit de A10 Parijs binnen zie je Disneyland nergens op een bord staan...

- Futuroscope staat 16km voor de afslag aangegeven

- McDo(nalds) staat hier in de regio 14km ervoor al aangegeven (12minuten)

- Parc Walibi is pas op 3,5km afstand terug te vinden. Dat is ongeveer het zelfde dat je op de op de A4 bij afslag Hoofddorp, Schiphol voor de eerste keer aangeeft.

Laatst kwam ik reclame tegen onderweg; Castorama (onze Praxis of Gamma) dir. Agen. Dit staat aangegeven in Lavardac, wat betekend dat het nog meer dan 30 kilometer rijden is naar deze toko. Zie je het voor je? In Breda staat reclame aangegeven voor de Gamma of Praxis in Dordrecht... Nou ikke niet.

Wat me ook opvalt is dat de afstanden vaak in minuten worden aangegeven. Maar hé de Fransen rijden over het algemeen een stuk sneller dus als je 5 minuten ziet, sta niet te kijken als het eigenlijk het dubbele tijd is.

We rijden stiekem toch regelmatig op en neer naar Nederland waarbij we veel wegwerkzaamheden passeren. Hierbij vermelden de Fransen keurig over hoeveel kilometer de werkzaamheden beginnen en hoe lang het traject is (in kilometers).

Tijdens de laatste trip viel het me op dat de Belgen het anders doen. In Nederland zie je hoelang je er over doet om bij een volgend groot knooppunt te komen bijv. Ridderkerk 12min. Is er file, dan staat erachter hoeveel de vertraging in minuten is.

Reed ik laatst bij Antwerpen zag ik Antwerpen oost 7 minuten. Prima dacht ik, zijn we over 7 minuten daar. Bleek dat niet helemaal zo te zijn want het was de vertragingstijd van de file. Toch even wennen.


Waar ik toch wel hard om gelachen heb was de omleiding tijdens wegwerkzaamheden in het dorp.

De doorgaande weg was afgesloten 'route barrée' maar verder was er werkelijk niets te vinden van informatie over een 'déviation' (omleiding). Het was gewoon zoek-het-maar-lekker-zelf-uit. Met als gevolg veel stoppende auto's die de weg vragen aan degene die daar net op straat loopt.

Na dag 3 was er een wegwerker zo slim om met een spuitbus 2 pijlen op de weg te zetten om een alternatieve route aan te geven (dat het via een hobbelig zandpad was maakte niet uit). Stel je voor dat in Nederland er wegwerkzaamheden zijn waarbij niet keurig met bordjes een omleiding staat aangegeven die je helpen je weg te vinden, het dorp of stad zou te klein zijn.

Het heeft wel weer zijn charme, je ziet tenminste net weer iets anders dan de standaard route.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page