top of page

Een heel ander seizoen.


De zomer is nog niet voorbij maar toch kan ik al zeggen dat het een heel ander seizoen was dan vorig jaar.


We zijn niet voor niets Nederlanders dus laten we beginnen met het weer. Vorig jaar was het al in het voorjaar veel droger dan dit jaar. Als ik nu om mee heen kijk is het veelal nog steeds groen. Dit komt doordat we nog regelmatig regen hebben gehad. Zelfs afgelopen week nog hebben we ’s nachts af en toe een bui gehad. Maar dat is niet erg want overdag merk je daar niets van.


Doordat het niet zo extreem droog is zijn er nu aanzienlijk minder bosbranden. Een zeer positief iets natuurlijk! We hebben hier nog geluk mee gehad want we zijn in juli naar de kust geweest waar deze week campings in deze regio zijn geëvacueerd vanwege bosbranden.


De temperaturen zijn aanzienlijk lager. Vorig jaar waren de kinderen in hun laatste schoolweek voor de zomer nog een dag vrij vanwege de hitte en hadden we in juli 2 weken van 35-42 graden. Het is deze week wat warmer met 35-39 graden maar dat is eind volgende week weer over.

Een paar weken geleden liepen we hier nog in lange broeken en vesten omdat het zo fris was (22-25 graden). De gasten die er op dat moment waren kwamen uit Zweden, dus die vonden het allang prima. Die lagen met 22 graden gewoon heerlijk in het zwembad terwijl het voor ons (en onze dames) toch echt te koud was.


Bart baalt wel een beetje want vorig jaar hoefde er 2-3 maanden geen gras gemaaid te worden. Nu is het nog bijna iedere week nodig geweest. Maar daar krijgen we bloemen die we nog niet eerder hebben gezien voor terug. En er zijn nieuwe dieren gespot in de tuin. Zo is de haas weer terug, we hebben een hop (ja, zoek hem maar eens op) die voor de 2e keer op bezoek kwam, een ijsvogel die onze tuin had ontdekt en een slang die onze gasten wist te verrassen (hij was heel klein maar het gegil was er niet minder om 😉).


Buiten het weer waar we niets aan kunnen veranderen hebben we geleerd van vorig jaar.

De kinderen hebben 8 weken zomervakantie. Dat is zeker niet kort en ik merkte dat het voor de kinderen ook lang was. Daarom zijn ze deze zomer naar Centre de loisirs gegaan. Je kunt die vergelijken met summerschool/ zomer opvang. Niet alle weken, alle dagen maar verspreid over de zomer, 3 weken van 3 dagen. De kinderen vinden het er super leuk. Ze knutselen veel, doen verschillende (water)spellen, gaan dagjes weg en vermaken zich er meer dan prima. Dan niet te vergeten dat ze daar ook Frans spreken wat hun niveau niet te ver terug laat zakken. Het geeft mij de ruimte om af en toe wat dingen thuis recht te trekken. Eigenlijk wordt iedereen er vrolijker van dus waarom niet?


Vorig jaar waren we natuurlijk nog druk met van alles. Er moest nog zoveel gebeuren en tijd om stil te zitten was er weinig. Nu was alles al beter voorbereid in en rondom het huis. Daardoor konden we zelf iets meer onze rust nemen. Daarnaast hadden we Bart zijn ouders gevraagd om een weekje te ‘houssitten’ zodat we zelf een weekje op vakantie konden. Ze kwamen een paar dagen eerder dan ons vertrek om even bij te kletsen en de informatie overdracht. Na een spoedcursus ‘onderhoud-op-La-Batisse’ en de daarbij behorende taakverdeling van onderhoud zwembad, vissen voeren, planten water geven (en vooral welke niet te vergeten), container legen en de gîte aankomst-klaar maken konden we vertrekken naar onze vakantie.


We gingen een week naar Argelès-sur-Mer. De locatie was afgestemd met mijn schoonzus en zwager want zij hadden in die regio al een vakantie staan. Omdat we elkaar anders bijna een heel jaar niet zouden zien hebben we in overleg een chalet bij hun in de buurt geboekt. Met alle Britten om ons heen op een drukke badplaats kregen we gelijk het echte vakantie gevoel. Al moet ik zeggen dat het even wennen was om na de coronaperiode weer met zo veel mensen op een boulevard te staan.

Maar we hebben er leuke dingen gedaan en genoten. De kinderen hebben volop met hun neef en nicht kunnen spelen en wij lekker aan de cocktails gezeten en bij gekletst. Wat wil men nog meer?

Dat weet ik wel… Dat we er nog een week aan vast hadden kunnen plakken want het was veel te kort.

Dat ging niet, we moesten echt naar huis want we kregen familiebezoek. Hier hebben we leuke dagen van gemaakt met onder andere een dagje naar Bergerac (pfff leek wel of we ergens in Nederland liepen), de introductietour en een ritje in de cabrio. Ohja en ik mag het ‘even’ aanleggen van de petanque-baan natuurlijk niet vergeten.


Buiten het weekje aan de kust stond er een weekendje Futuroscope gepland. Er was een boeking voor 2 weken waardoor we geen oppas nodig voor het huis en de mogelijkheid hadden om te gaan. Futuroscope is een pretpark nabij Poitiers, zo’n 3,5 uur hier vandaan. De kaartjes hadden we via Bart zijn werk gekregen als kerstgeschenk. Omdat het toch nog wel een lange reis is om alles op 1 dag te doen vertrokken we al op vrijdagmiddag. Daar een hotel gepakt voor een verblijf van 2 nachten waardoor we de hele zaterdag hadden voor het park. We waren erg blij dat we er hiervoor gekozen hadden. Het park was tot 23.30 uur open en had een erg mooie avondshow die tot 22.45 uur duurde. Het hotel was 15 minuutjes lopen dus aan het einde van de middag zijn we terug gelopen naar het hotel om even uit te rusten. Vervolgens gaan eten en terug naar het park. Op zondag rustig opgestaan en terug naar huis gereden. De kinderen vonden het fantastisch!


Er was nu ook meer ruimte voor quality-time. Zo hebben we een mooi strand aan de Lot gevonden in Castelmoron-sur-Lot, geluncht met vrienden in Condom, het middeleeuws festival in Monflanquin bezocht en stond eindelijk het avondje met vrienden in Agen gepland. Mijn schoonzus gaat al een paar jaar met haar gezin naar een camping tegen de Dordogne op 1.45 uur rijden. Dit jaar zaten ze er ook en hebben we ze opgezocht. De kinderen mochten er zelfs een nachtje blijven slapen dus dit was dolle pret. Onderweg naar het ophalen van de kinderen heb ik even toerist in eigen regio gespeelt en een paar mooie plaatsjes ontdekt. Het is misschien maar iets kleins maar ik heb er enorm van genoten.


Wat de zomer ook heel anders maakte was de bezetting van de gîte. Vorig jaar zaten we het hele seizoen volgeboekt, van begin juli tot begin september. Nu hadden we een bezetting van 4,5 week.

Er waren in het voorseizoen april/mei wel wat gasten maar aanzienlijk minder. We hebben het grote voordeel dat we de gîte doen omdat we het leuk vinden en niet omdat het ons hoofdinkomen is. Maar toch is het jammer. We genieten er iedere keer zo van om gasten te mogen ontvangen. Steeds is het weer een verrassing wat voor type mensen het zijn en of het klikt. Nou ik moet zeggen, ook dit jaar hebben we het weer enorm getroffen!


Zoals je al hebt kunnen lezen hebben we een nieuwe nationaliteit mogen toevoegen, Zweden. Mooi om van elkaar te leren hoe zij naar dingen kijken en wij. Al gaat het maar om de basis dingen als leeftijd waarop kinderen naar school gaan, verlof, werkuren en evenementen. Hun stonden echt te kijken bij de Marché Gourmand. Ze vonden het zo leuk maar zoiets is in Zweden bijna onmogelijk vanwege het alcoholverbod.


Over de Marché Gourmand gesproken, ze zijn dit jaar nog gezelliger dan vorig jaar. Ze hebben leuke bands en DJ’s waardoor het iedere week weer een waar feest is in Saint-Laurent. Gisterenavond ging het spreekwoordelijke dak er in ieder geval goed van af. Zo mooi hoe iedereen lekker staat te dansen en zich amuseert. Misschien komt het ook omdat we meer mensen hier in het dorp en regio kennen en ons Frans beter gaat waardoor we meer aanspraak hebben. Maar het lijkt er ook drukker. Al komt dat mogelijk weer doordat de Fransen meer thuis blijven (zou een reden kunnen zijn voor de lage bezetting van de gîte). Een aantal die ik spreek geven aan dat het leven een stuk duurder is geworden en daardoor niet op vakantie gaat.


We zijn zeker niet de enige met een lagere bezetting. Zowel vrienden als het Office du Tourism geven aan dat het een ‘slapper’ seizoen is. Ach we eten er geen boterham minder om en hebben nu al aanvragen voor 2024 dus als dit de voorbode is dan maak ik me geen zorgen.


De kinderen hebben nog 2 weken vakantie dus daar gaan we van genieten. Het wordt de komende dagen denk ik vooral binnen omdat het hier richting de 40 graden gaat maar dat mag de pret niet drukken. We gaan er nog een paar leuke weken van maken!

354 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page