top of page

De Franse taalOeps…

Dan besef je in 1x dat het al bijna april is en je nog geen blog in 2024 heb geschreven.

Het sterke is, ik zag dat ik wel al begonnen was…. Maar om nu nog over de kerstdagen te schrijven lijkt me niet echt passend.

 

Voordat ik jullie een update ga geven over de afgelopen periode wil ik er iets uitpikken; de Franse taal. Toen we hier aankwamen moest ik het doen met mijn laatste lessen Frans op De Rooi Pannen ( zo’n 15 tot 20 jaar geleden) en 10x een half uurtje privéles. Bart had in zijn jongere jaren nog een aantal jaar tijdens de zomers bij Camping Le Pommier gewerkt, dus iets meer ervaring. Kortom, dit werd nog een uitdaging.

 

Ondertussen wonen we bijna 2 jaar in het Franse land en hebben we al wat stappen gemaakt. In het begin was het even wennen. De uitspraak die je op school leert is toch echt heel anders dan hier het lokale en Deepl/ Google translate zijn je grootste vriend. Wat goed heeft geholpen is het vele klussen, je komt hiervoor veel in de winkels (veelal bouwmarkten) en met handen en voeten werk moet je er toch uit komen.

 

Al vrij snel konden we in echte nood het aan Kate vragen. Wat dat betreft zou je eigenlijk samen met je kinderen in de klas moeten kunnen zitten de eerste X aantal maanden want je leert de taal nergens zo snel als op school, maar zoals je begrijpt, dat gaat niet. En toch moeten we de kinderen helpen met huiswerk. Ook hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de vertalingsprogramma’s maar het gaat ons steeds beter af. Echter is dit niet voldoende om ze goed te kunnen helpen.

 

We hoeven geen officiële inburgeringscursus te doen waar de taal onderdeel van is dus heb ik besloten om zelf op zoek te gaan voor Franse les. Uiteindelijk kwam ik via de Marie uit bij Centre Sociale in Port-Sainte-Marie. Voor maar liefst € 30,- per jaar heb ik nu iedere vrijdagmiddag 2 uur les. Het is de brug over en ik ben er en het is les van een Fransman dus al met al leek me dit een goede stap.

 

De eerste les was het echt abracadabra voor me. De ‘klas’genoten spreken allemaal met hun eigen accent en zijn lerende dus dat is al een uitdaging op zich. Ondertussen kan ik het goed volgen. We hebben een leuke groep met een mix van verschillende nationaliteiten waaronder Brits, Amerikaans, Oekraïens en Portugees, dus ik ga er graag naartoe.

Leer ik er nu ook wat van? Zeker als ik bijvoorbeeld buurtbewoners tegenkom, krijg ik (verbaasde) reacties dat mijn taal echt al veel verbeterd is.

 

Het blijft erg lastig, al is het leuke dat als je soms uitleg vraagt aan een Frans man/vrouw ze het zelf ook niet altijd weten. Daarnaast zijn er veel klanken die op elkaar lijken maar iets totaal anders betekenen wat vooral bij vrienden soms voor grappige momenten zorgt (denk aan ‘khu’ (rij) of ‘khuu’ (kontgat)). Al helpen ze ons met het vinden van de juiste woorden of omschrijving en zo kom ik toch een heel eind.

 

Grammatica als l’imperfait en passé composé met hun verschillen blijven nog even moeilijk. Maar door het nu ook in de praktijk toe te passen leer ik steeds bij.

Net eens gekeken en het blijkt dat om een niveau hoger te komen dan ik nu zit, zo’n 260-400 uur studie voor staat dus ik heb nog even te gaan.

 

Je begrijpt dat de weken hier voorbij vliegen met 3,5 dag werken, halve dag Franse les, Kate haar marjorette met bijbehorende optredens en niet te vergeten het onderhoud van huis en tuin. De afgelopen periode zijn we vooral druk bezig geweest in de tuin. Het is best wat werk om 1,2 hectare op orde krijgen waar een aantal jaren niet voldoende onderhoud aan is gedaan. Vorig jaar hebben we echt wel het een en ander gedaan maar er is ook nog behoorlijk wat achterstallig. Maar we hebben weer enorme stappen gemaakt. Nope, nog niet bij, hopelijk zijn we komend najaar een heel eind. De vijgenbomen zijn gesnoeid en de grote stapels hout-afval hiervan is ondertussen versnipperd en opgeruimd. De perken die we vorig jaar al grondig hadden aangepakt zijn nu gelukkig veel sneller onder controle.

 

Daarnaast stond er al iets sinds de verhuizing op onze wensenlijst, een nieuwe keuken. Het had geen prio maar nu zijn we zover. Eerst was het gepland om dit na de zomer te doen maar ach waarom niet ervoor? Zo gezegd, zo gedaan. Het kost even wat moeite om alles uit te leggen in het Frans aan de keukenboer maar dit was weer een goede oefening.  De nieuwe keuken is besteld met alles er op en er aan. Bart is helemaal blij wat hij krijgt eindelijk zijn wijnklimaatkast.

 

Het is dan erg fijn om in de gîte nog een keuken te hebben dus daar koken we zolang. Het huis staat op zijn kop maar we kunnen tenminste nog gewoon koken en gebruik maken van de vaatwasser. Ondertussen is de keuken nagenoeg leeg zodat de aannemer volgende week aan de slag kan voor de muren, plafond en vloer.


Onlangs kregen we nog een last-minute reservering voor de gîte binnen van de schaakclub. Ze komen hier al een aantal jaar dus hun mogen we in april verwelkomen.

Verder is het redelijk rustig met boekingen voor de zomer, dus mocht je nog iemand weten die mogelijk interesse heeft, tot 14 juli en vanaf 11 augustus is de gîte nog beschikbaar 😊.

Nog een leuk weetje, 11 en 12 juli komt de Tour de France hier in de buurt. Kate moet dan in Villeneuve-sur-Lot optreden met de majorette. Dus voor de Tour-fans…


Afgelopen 1,5 week heeft Kate haarzelf uitgedaagd. Ze kwam thuis mam we zijn bezig met het boek '10 jours sans écran' ik ga dat ook eens proberen. Morgen begin ik. En ja hoor wat heeft ze ons hier enorm mee verrast. Ze heeft het op zo'n 3 uurtjes na volledig volgehouden. In deze periode vielen 2 weekend en nog een extra dag dat ze thuis was in verband met staking. Ongelooflijk hoeveel discipline ze hier in liet zien! Was dat nou ook maar eens met d'r huiswerk zo ;)


Vorige week was Bart zijn verjaardag en hebben we dit zaterdag gevierd met de lokale vrienden. Deze keer een borrel in de bistro in het dorp want met een huis dat zo overhoop staat is het niet handig 25 man over de vloer te hebben. Het was zo gezellig dat we na de borrel nog met een groep van 13 man zijn gaan uiteten. Kortom zeer geslaagd!

 

Over 2,5 week rijden we naar Nederland voor het volgende feest, dan vieren we namelijk mijn 40ste verjaardag en ons 12(,5) jaar huwelijk.

 

 

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Najaar 2023

Comments


bottom of page