top of page

Huis kopen in France VS huis verkopen in Nederland


Zoals beloofd neem ik je deze keer mee in de (ver)koopprocessen in Nederland en Frankrijk.

Het is het proces hoe wij het gedaan hebben, wil niet zeggen dat dit het beste is maar voor ons werkte het.


In Nederland gaat ons huis op 9 december in de verkoop. Een week later staan er 7 bezichtigingen gepland. Op 22 december is het bod geaccepteerd. Beetje jammer dat we met de feestdagen zitten maar we gaan het nieuwe jaar in met een verkocht huis! De koopovereenkomst is getekend en dinsdag 19 april vindt de sleuteloverdracht plaats. Appeltje-eitje.


Bij het bezichtigen van 'De Molen' kwamen we er al achter dat het kopen van een huis in Frankrijk anders gaat. Het huis was bij de 2e bezichtiging eigenlijk al verkocht maar er was nog geen compromis de vente (verkoopovereenkomst) getekend. Dus we konden nog komen kijken.

Deze Compromis de Vente (CdV) is een belangrijk iets in Frankrijk. Zolang deze niet getekend is, kan de verkoper nog alle kanten op. En als ik verhalen van anderen lees is de koop pas rond als je de sleutel hebt. Maar ik houd het graag bij ons verhaal.


Zoals eerder aangegeven hebben we een partij ingeschakeld die ons helpt met de aankoop en financiering. Vooral Bart spreekt een aardig woordje Frans maar juridische termen zijn toch wel even iets anders. Voor het gemak, deze partij is Dizio en we hebben contact met Sjoerd. We hebben Sjoerd nooit in het echt ontmoet en alles is per telefoon, e-mail en hun systeem gegaan maar deze beste man heeft ons geholpen met de grote stap.


We hebben met Ruddy op 27 november per mail ons bod bevestigd maar willen graag iets op papier zetten. Beide partijen zoeken zekerheid en de CdV gaat niet zo snel als in Nederland.


Daarom hebben we een offre d' achat opgesteld. Juridisch heb je er nog niet zo veel aan maar als Belg/Nederlanders vonden we dit prettig. In dit document staan de overeengekomen prijs, opleveringsdatum, goederen die overgenomen worden en overige afspraken. Dit document hebben we op 28 december getekend.

In Frankrijk is het verplicht bij een gîte verkoop dit te verkopen inclusief inboedel. Wij hebben de aankoopprijs daarom opgesplitst in 2 delen, bedrag X voor het huis, bedrag X voor de inboedel. We hebben geluk want Ruddy laat veel tuingereedschap achter waaronder de zitgrasmaaier (ja die hebben we hier wel nodig), een paar heggenscharen en nog heel veel meer...


Voor de CdV zijn 7attesten nodig; het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het keuringsattest van de elektrische installatie, het energieprestatiecertificaat, het postinterventiedossier, het kadastraal plan en de gegevens rond overstromingsgevoeligheid.

De attesten zijn GEEN vervanging van het bouwkundig rapport. Dat wordt blijkbaar niet (altijd) gedaan.

Uit deze attesten komt een ellenlang rapport met alle bevindingen. Gelukkig wordt er veel met plaatjes gewerkt waardoor het toch redelijk te volgen is.

Het CdV is een behoorlijk document. Met hulp van Sjoerd krijgen we het document in het Frans en vertaald naar het Nederlands zodat we weten waar we voor tekenen. Op 23 januari wordt het eindelijk door beide partijen ondertekend. Kun je je het al voorstellen dat je in Nederland 2 maanden bezig bent met een koopovereenkomst?


We hebben mede door de overwaarde van ons huis in Nederland niet veel hypotheek nodig maar zo af tikken lukt ons niet. Dus we moeten een financiering aanvragen. Ook dat loopt iets anders dan we gewend zijn.

In Nederland is een verkoopovereenkomst en inkomsten voldoende om verder te kunnen in het financieringsproces. In Frankrijk werkt dat niet zo. Mogelijk omdat we als buitenstaanders komen maar we hebben er mee te dealen.


Ondanks dat we het gros van de aankoop uit eigen middelen kunnen betalen, we moeten aantonen dat we de hypotheek kunnen betalen. Er wordt dus zeer sterk naar je inkomsten en uitgaven gekeken. Hiervoor willen ze de rekeningafschriften van de afgelopen 3 maanden. Ze dienen vertaald te worden naar het Frans. We beginnen keurig met okt-nov-dec.

Iedere maand updaten we het netjes (dus ondertussen zitten we al op feb-mrt-apr).


Op 31 maart komen we er achter dat er miscommunicatie was. Sjoerd dacht dat ons huis in Nederland al op 31 maart zou passeren. Echter is dat pas bijna 3 weken later. En ja deze 3 weken maken het verschil. Oké dit is even een stress momentje want hierdoor zou het passeren zomaar niet kunnen doorgaan op 26 april in Frankrijk...

Sjoerd weet me redelijk te kalmeren maar er moet even geschakeld worden. Wat zijn de opties? Door hulp van onze ouders kunnen we zorgen dat het totaal bedrag op tijd bij de notaris staat zodat we toch op de 26e kunnen passeren. Hoe dankbaar kun je zijn dat de ouders ons hierbij kunnen en willen helpen? Ik kan je vertellen, HEEL DANKBAAR! Met goedkeuring van de bank wordt er een na-financiering gedaan.


Zoals jullie weten, we zitten ondertussen in het huis en is het tot zo ver goed gekomen. Volgende keer zal ik vertellen wat er allemaal geregeld is (en wat niet) en hoe het met de notaris en bank in zijn werk gaat.

195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Najaar 2023

bottom of page