top of page

Voorbereidingen voor de gîte


Zoals eerder verteld hebben we bewust gekozen voor een huis met een extra accommodatie. Ons woongedeelte bevindt zich op de eerste en tweede verdieping.

Op de begane grond is een appartement van 125m2 met 2 slaapkamers, 2 badkamers, 1 separaat toilet en woon-leef keuken. Aan de achterkant is over de gehele breedte van het huis een terras van ongeveer 35m2 met uitzicht op het zwembad en tuin.


Een gîte is in Franstalige gebieden een overnachtingsgelegenheid voor toeristen.


Voor de een is het een appartement maar omdat we het ook verhuren noemen we het de gîte.

De vorige eigenaar (Rudy) verhuurde de gîte dus het heeft al een (goede) naam opgebouwd. In Frankrijk is het verplicht om een gîte gemeubileerd te verkopen dus daar hebben we niet zo veel werk meer aan. Toch willen we er ‘ons sausje’ overheen.

Dit heeft tijd nodig, daarom hebben we ons zelf tot 1-6-2022 gegeven voordat we open gaan.


De route naar boekingen

Om werkelijk gasten te ontvangen in juni zijn we in overleg met Rudy al in januari/februari begonnen met het overnemen van de booking.com en VRBO accounts. Dit ging helaas niet heel soepel. Waar booking.com voor de gasten een super fijn platform is, is het voor de kleine uitbaters een drama (in ieder geval bij ons). We liepen er enorm tegenaan dat we nog niet de rechtmatige eigenaar waren maar al wel voor in de toekomst boekingen wilde kunnen genereren. Ergens logisch maar niet handig als je vooruit wilt werken. Het heeft mij (en Rudy) best wat uurtjes aan de telefoon en frustratie gekost, uiteindelijk zijn we er uit gekomen. Het heeft ons ook wat leergeld gekost (kortingen die in 1 keer werden gegeven waar we niet van af wisten, boekingen voor 1 nacht terwijl we overal het minimum op 2 hebben staan) maar met wat aanpassingen loopt het nu.

VRBO is voor de Nederlanders onder ons wat minder bekend maar is een platform van Expedia Group. VRBO is gekoppeld aan arbitel.fr en hier boeken vooral Fransen en Belgen op. Voor het hoogseizoen kwamen boekingen voor 3 weken via VRBO binnen met een paar kortere verblijven.


Natuurlijk kan ook een website niet ontbreken. Ik ben geen digibeet maar heel handig met dit soort dingen wil ik me ook niet noemen. Gelukkig leven we in deze moderne tijd en zijn er overal hulpmiddelen voor, dus ook voor het opzetten van een website. Veel puzzelen, schrijven en vooral aanpassen maar op 27 maart gingen we live met de website www.labatisse.eu !


Na wat onderzoek op internet hebben we ons tevens aangesloten bij Facebook-groep Vakantiehuizen en gîtes in Zuid West Frankrijk. Zo’n 40 uitbaters van vakantieadressen (van klein tot groot) mogen hier hun verblijf promoten. Op het moment heeft deze groep zo’n 2800 leden. Het is dus alleen promoten en verder boeken de gasten rechtstreeks. Dit bleek een goede zet te zijn want al snel kregen we de eerste boekingen van binnen. Op het moment hebben we reserveringen voor 6 weken in het hoogseizoen die direct bij ons zijn geboekt. Al met al hoor je ons absoluut niet klagen aangezien we uitgingen van 6 weken verhuur in ons eerste seizoen.


Voorbereidingen in de gîte

Omdat de eerste 1,5 week na aankomst de hulptroepen beneden logeerden hebben we hier nog niets aan gedaan.

Maar daarna kon het beginnen, de grote schoonmaak, ont-spullen (het stond vol met kleine prullaria) en op andere plekken aanvullen (zoals de boeken- en spelletjeskast en extra opbergruimte).

Waar een opmerking ‘pap, zou je even naar de douche willen kijken want volgens mij lekt het’, een week werd van bestuderen (hoe hebben ze het in hemelsnaam zo kunnen doen), ritjes naar de bouwmarkt (want de afmetingen kloppen niet met wat op de verpakking staat), improviseren (dat kan pap als de beste), geduld (heel veel geduld) en vervolgens bewonderen van het resultaat wat vaderlief heel netjes voor elkaar heeft gekregen.

Samen met mams worden er inkopen gedaan (niets zo handig als voor iedere gast een eigen handdoeken set (lees eigen kleur) toch? Kussens en beddengoed worden vervangen en bijbesteld en zo zijn er nog heel veel kleine dingetjes die er gehaald worden. Trouwens ook grote dingen, want binnenkort wordt een nieuw bed (iets groter dan 140 x 190) geleverd.


Zelf hebben we al best wat vakantieverblijven bezocht en geef eerlijk toe dat onze verwachtingen van een accommodatie bij ons niet laag zijn. Daarom willen we er naar streven dat de gîte naar onze standaard is. Hopelijk is dit voldoende om de gasten tevreden te houden. Er zijn echt nog voldoende dingen die we anders zouden willen, maar voor nu zijn we tevreden en klaar voor ons eerste seizoen.


Volgende week vertel ik over de eerste ervaringen als gastvrouw.

214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Najaar 2023

Comments


bottom of page