top of page

La rentrée


Het is bijna herfstvakantie dus een mooi moment om terug te kijken naar de eerste schoolperiode na de zomer. De eerste schooldag na de zomer noemen ze hier ‘La rentrée’.

Al 2 weken voor het begin wordt aan de kinderen gevraagd of ze al klaar zijn voor het nieuwe schooljaar en het leeft hier dan ook enorm (al snap ik dat ook wel na 8 weken vakantie).


De eerste maanden (voor de zomer) gingen Kate en Emma naar dezelfde school in Bazens. Het is hier voor de kinderen heel normaal om met de schoolbus te gaan maar omdat alles nog nieuw was bracht en haalde ik ze zelf. Na de zomer gingen er een paar dingen veranderen.


Emma blijft op de school in Bazens zitten maar gaat voortaan met de schoolbus. Je kunt er (zeker met deze brandstofprijzen) zelf niet voor rijden aangezien je maar € 30,- per kind per jaar betaald.

Niet alleen voor onze kinderen veranderde er het een en ander, ook voor de school zelf. Zoals eerder verteld werken Bazens en Saint-Laurent samen. Eerder was het zo verdeeld dat je om en om op Bazens- Saint-Laurent zat. Nu hebben ze het zo verdeeld dat je gaat ‘spelen’ in Bazens, van l’ecole maternelle (peuteronderwijs vanaf 2,5 jaar) tot en met course préparatoire( wat neerkomt op groep 3). En in Saint-Laurent ga je ‘echt leren’, cours élementaire1 (groep 4) tot en met cours moyen2 (groep 7). Hierdoor gaat Kate nu naar Saint-Laurent.


Vanwege de schoolbus hebben de scholen verschillende lestijden, Bazens begint om 8.45 uur tot 16.15 uur en Saint-Laurent om 9.00 tot 16.30 uur. Zolang je kinderen op dezelfde locatie zitten is dit geen probleem. En in de middag is het (voor ons) nu geen probleem maar de ochtend blijft lastig.

Emma moet om uiterlijk 8.25 uur bij de school in Saint-Laurent zijn voor de schoolbus. Dit houdt in dat Kate dan ruim een half uur te vroeg op school is. Of ik zou twee keer moeten rijden, eerst om Emma weg te brengen, terug rijden en vervolgens met Kate naar school. Je begrijpt, dat laatste gaan we niet doen. Nu gaan we (afhankelijk van vervoer) rond 8.15uur en wacht ik met Kate een kwartiertje en gaat ze dan naar binnen. Zo erg vindt ze het niet want vaak oefenen we met de NubeterFrans app om te kijken of we de Franse taal al een beetje onder de knie hebben.


Maar goed, even terug naar donderdag 1 september, la rentrée. We kregen nog geen e-mails van school maar gelukkig hadden we via vrienden de informatie gekregen voor de eerste schooldag.

Kate mocht haar om 8.00uur ‘melden’ en er zou dan begonnen worden met een ontbijt.

Wij dus als die zotte Hollanders om 7.55 uur aan het schoolplein (wel met ontbijt achter de kiezen want we kennen onze kinderen en ze zijn niet de beste eters). Blijkt dat we met welgeteld nog 1 andere ouder en 3 kinderen daar staan. De burgemeester was nog druk in de weer om alles mee klaar te zetten. Het ontbijt bestond uit (chocolade)croissants (hoe kon het ook anders), koekjes, sapjes en een bak koffie. Maar goed het duurde vervolgens nog een behoorlijke tijd voor het wat drukker werd. Dat doen we volgend jaar dus anders.


Om 8.25 uur vertrekt de schoolbus voor Emma. Omdat ze het toch wel eng vind zo de eerste keer hadden we afgesproken dat ik de eerste paar dagen achter de schoolbus zou aanrijden om dan bij school zelf afscheid te kunnen nemen. Bart bleef nog even bij Kate en ik stap in de auto. Kom ik daar aan, blijkt het ook daar nog een drukte te zijn met alle ouders.

Waar we in Nederland gewend waren aan muziek op het schoolplein en een startsignaal door de directrice zodat vervolgens alle ouders met piepende bandjes er vandoor konden, werd hier uitgebreid de tijd genomen. De directrice heeft een heuse speech voorbereid en het is dan uiteindelijk bijna 9.30uur voordat ik terug thuis ben.


’s Middags om 16.15 uur sta ik bij Emma in Bazens om haar naar de schoolbus te brengen en rijd er weer achteraan terug. Ze vind het erg spannend maar gaat na 3 dagen 'alleen' (er zitten namelijk nog zo'n 10 andere kindjes in de bus).


Bart is de eerste twee weken veel weg voor zijn werk. Hierdoor run ik het thuis zelf. De eerste week ging dit goed maar toen kwam er voor Kate het huiswerk. Ze schreef dingen op maar had geen idee wat ze moest doen. Gelukkig hebben we hulpbronnen om in te zetten zodat ik haar toch kon helpen.


Ik merkte dat beide dames moeite hadden om hun draai te vinden. De kinderen waar Emma voor de zomer nog mee speelde zitten in de andere klas omdat ze net iets ouder zijn. De taal is nog lastig dus hierdoor heeft ze het idee dat kindjes niet met haar willen spelen of haar uitlachen (en dat doet zeer aan het moederhart om te horen).


Kate heeft het voornamelijk over het schoolplein dat niet leuk genoeg is en ze te weinig buiten mogen spelen. Ook zit ze nu met anderen kinderen in de klas en is ze een van de jongere kinderen op school. Kortom er moet weer gezocht worden naar haar plekje. Dat in combinatie met het huiswerk moeten maken waar ze meer moeite voor moet doen maakt dat het de eerste weken best pittig was.

Eerder had Kate daar niet zo veel last van in het nieuwe schooljaar maar heb nu echt wel af toe gedacht van ‘waar zijn we aan begonnen’.


Zeker Kate wil het nog niet zo toegeven maar ze beginnen de taal iets meer onder de knie te krijgen. Al moet ik zeggen dat het helpen met haar huiswerk als het om de Franse grammatica gaat, me behoorlijk wat grijze haren geeft omdat ik daar zelf helemaal niet goed in ben.


Ook weet Emma soms heerlijke uitspraken te doen.

‘ik ben sowieso je suis fini’ (ik ben sowieso klaar)

‘Va te bouchee’ (pak een zakdoek)

‘Arret de l’eau!’ (stop het water, als je de kraan te lang laat lopen)

En ik leer nog heel veel meer van d’r.


Maar goed we zijn nu bijna 2 maanden verder en Emma komt vrolijk uit school en ook Kate heeft haar draai gevonden. We kunnen dus volop gaan genieten van de welverdiende vakantie.

212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page